Kompel

Kompel

Kompel: Limburgs streekbier met karakter

Er was eens steenkool in Limburg
Tussen 1923 en 1987 daalden duizenden mijnwerkers tot 900 meter diep in de steenkoolmijn van Eisden. Bovengronds lieten honderden arbeiders de schachtwielen draaien. In 1987 sloot de mijn voorgoed de deuren. Twee steenkoolschachten getuigen van jaren kolen delven. De Kompel bieren zijn een ode aan de kolenputters, hun noeste arbeid en hun leven van stof en zweet.

Even terug in de tijd. In 1901 ontdekte André Dumont steenkool in Limburg. In de loop der jaren zagen zeven steenkoolmijnen het licht in Limburg: Beringen, Eisden, Houthalen, Waterschei, Winterslag, Zolder, Zwartberg. In 1923 werd er voor het eerst steenkool ontgonnen in Eisden.

In 1957 was er een record opbrengst van circa 1,9 miljoen ton. Er werkten toen ruim 7.000 mijnwerkers. In 1987 ging de mijn van Eisden dicht. Tussen 1923 en 1987 is er in totaal 73.191.000 ton steenkool ontgonnen.

Brouwerij Kompel: het verhaal
Mijnwerkers gaan door het leven als ‘kompels’. Het Duitse Kumpel betekent ‘vriend’ of ‘makker’. Het is ook de naam van een reeks nieuwe streekbieren uit Maasmechelen. Het rijke Limburgse mijnverleden – meer bepaald de mijn van Eisden – bleek een mooie bron van inspiratie.

Twee Eisdenaren waarvan de grootouders nog in de mijn werkten, ontwikkelden de bieren. Al snel volgde het plan om op grote schaal te brouwen. De eerste liters Kompel bier stroomden uit de tanks bij Brouwerij Anders! Kompel Bovengronds kende al snel succes en een half jaar later kwam Kompel Ondergronds op de markt. Sinds de zomer van 2015 worden de bieren gebrouwen op Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen Helchteren.

Wie zijn wij?
Sandro Di Pietro: Mede-eigenaar, staat in voor planning en facturatie
Frederic Fabry: Mede-eigenaar, neemt de verkoop op zich
Alessio Di Pietro: Mede-eigenaar, regelt de evenementen

Kompel Bovengronds (6%)
Bij ‘Bovengronds’ denken we al snel aan dorstige kelen gespoeld met een lekker bier na het harde labeur. Deze frisse, kruidige blonde wordt gebrouwen met meerdere hopsoorten. Het bier kleurt mooi goudgeel in het glas en heeft een forse schuimkraag. Kompel Bovengronds hergist in de fles waardoor het bier beter beschermd is en een complexer karakter ontwikkelt.

Kompel Bovengronds - Bierparadijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompel Ondergronds (6%)
‘Ondergronds’ roept meteen het beeld op van de mijnwerker met een laag stof om het gezicht, hard aan het werk in de uitgestrekte ondergrondse gangen. De gebrande mout bepaalt grotendeels de kleur, het aroma en de smaak van dit bier. Het bier kleurt zwart als steenkool in het glas en heeft een crèmekleurige schuimkraag. Kompel Ondergronds hergist in de fles waardoor het bier beter beschermd is en een complexer karakter ontwikkelt.

Kompel Ondergronds - Bierparadijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompel Bellefleurs (8%)
Kompel bellefleurs is een goudblond honingbier van hoge gisting, hergist op de fles. De heide honing is afkomstig uit het Nationaal Park Hoge Kempen/Mechelse Heide. Het bier werd voor het eerst gebrouwen naar aanleiding van 30 jaar mijnsluiting in Eisden.

Kompel Bellefleurs - Bierparadijs