St. Sebastiaan

St. Sebastiaan

Brouwerij Sterkens, vakmanschap! En dat proef je.

Deze keer plaatsen we de heerlijke ST. SEBASTIAAN bieren van Brouwerij Sterkens in de kijker.

Brouwerij Sterkens (Meer) kan terugvallen op een bijzonder rijke en smakelijke geschiedenis. In 1651 begon de familie Sterkens als boerenfamilie eigen tafelbier te brouwen als hobby. De originele recepten en historische brouwmethodes werden zorgvuldig opgeschreven en gingen telkens van vader op zoon. Toen de familie Sterkens gaandeweg begon in te zien dat het brouwen van bier meer voorrang kreeg op de boerderij, kozen zij er voor om de brouwerij verder te professionaliseren en om steeds meer kwalitatieve bieren af te vullen. De heerlijke St. Sebastiaan en pittige St. Paul bieren werden goed gesmaakt in België, wat er toe leidde dat Brouwerij Sterkens als één van de eerste brouwerijen haar Belgische traditionele bieren begon te exporteren naar het buitenland. Ondertussen werden er andere nieuwe bieren geproduceerd en kwamen de Hoogstraten Poorter en Bokrijks op de biermarkt.

De 14de generatie van de familie Sterkens zorgt er momenteel voor dat 95% van de bieren van Brouwerij Sterkens naar het buitenland worden verzonden. Niet enkel in het buitenland, maar ook de Belgische bierliefhebbers weten de authentieke bieren van Brouwerij Sterkens te smaken. Op de Brussels Beer Challenge van 2015 wint de nieuwe St. Paul White immers de bronzen medaille in de categorie ‘Witbier’. Een erkenning van jaren hard werken aan lekkere, traditionele, Belgische abdijbieren. Ondertussen probeert Brouwerij Sterkens stilletjes aan de Belgische markt terug te betreden.

Brouwerij Sterkens

St. Sebastiaan, krachtig kruikenbier

Op vraag van de gilde van Meer, wordt in 1860 aan het brouwershuis in het dorpscentrum van Meer een herberg met uitspanning geopend. Het cafégedeelte doet dienst als gildehuis en krijgt de naam St. Sebastiaan, naar de patroonheilige van de schuttersgilde. Niet enkel gildelieden vinden hun weg naar St. Sebastiaan, maar ook mensen uit de ganse streek komen naar Meer om er het heerlijke bier te proeven van de brouwerij. De familie Sterkens besluit daarom om een nieuw bier te brouwen die de naam “St. Sebastiaan” krijgt, genoemd naar hun herberg.

Ondertussen heeft Brouwerij Sterkens 2 verschillende soorten van St. Sebastiaan.

St. Sebastiaan Grand Cru

De St. Sebastiaan Grand Cru (7.6%) is een goudkleurig, zwaar abdijbier van hoge gisting met een opvallend fruitig aroma en subtiele toetsen van uitvoerig gekozen kruiden. Deze St. Sebastiaan is een mooie balans tussen zoet, bitter en volmondigheid en heeft een zachte, moutachtige nasmaak. De Grand Cru wordt door Brouwerij Sterkens hergist op de kruik en op de fles. Het resultaat is dan ook een mooi helder bier met een heerlijk aroma en op de bodem van de fles, voor wie het graag wil, een vleugje gist.

Klik HIER om de flyer van St. Sebastiaan Grand Cru te downloaden.

St. Sebastiaan Dark

De St. Sebastiaan Dark (6.9%) is een donker, middelmatig tot zwaar abdijbier van hoge gisting dat zowel zoet en bitter smaakt op de tong. Deze St. Sebastiaan heeft een sterke zoete geur van karamel en mout en geeft een volle smaak in de mond. Het wordt door Brouwerij Sterkens hergist op de kruik en op de fles. Het resultaat is dan ook een mooi helder bier met een heerlijk aroma en op de bodem van de fles, voor wie het graag wil, een vleugje gist.

Klik HIER om de flyer van St. Sebastiaan Dark te downloaden.

St. Sebastiaan Sterkens - Bierparadijs