St. Paul

St. Paul

Brouwerij Sterkens, vakmanschap! En dat proef je.

Deze keer plaatsen we de pittige ST. PAUL bieren van Brouwerij Sterkens in de kijker.

Brouwerij Sterkens (Meer) kan terugvallen op een bijzonder rijke en smakelijke geschiedenis. In 1651 begon de familie Sterkens als boerenfamilie eigen tafelbier te brouwen als hobby. De originele recepten en historische brouwmethodes werden zorgvuldig opgeschreven en gingen telkens van vader op zoon. Toen de familie Sterkens gaandeweg begon in te zien dat het brouwen van bier meer voorrang kreeg op de boerderij, kozen zij er voor om de brouwerij verder te professionaliseren en om steeds meer kwalitatieve bieren af te vullen. De heerlijke St. Sebastiaan en pittige St. Paul bieren werden goed gesmaakt in België, wat er toe leidde dat Brouwerij Sterkens als één van de eerste brouwerijen haar Belgische traditionele bieren begon te exporteren naar het buitenland. Ondertussen werden er andere nieuwe bieren geproduceerd en kwamen de Hoogstraten Poorter en Bokrijks op de biermarkt.

De 14de generatie van de familie Sterkens zorgt er momenteel voor dat 95% van de bieren van Brouwerij Sterkens naar het buitenland worden verzonden. Niet enkel in het buitenland, maar ook de Belgische bierliefhebbers weten de authentieke bieren van Brouwerij Sterkens te smaken. Op de Brussels Beer Challenge van 2015 wint de nieuwe St. Paul White immers de bronzen medaille in de categorie ‘Witbier’. Een erkenning van jaren hard werken aan lekkere, traditionele, Belgische abdijbieren. Ondertussen probeert Brouwerij Sterkens stilletjes aan de Belgische markt terug te betreden.

Brouwerij Sterkens

St. Paul, sterk & pittig bier

Eind jaren 1700 breekt in de lage landen de Franse Revolutie uit. De Fransen houden controle over De Verenigde Nederlandse Staten en vele religieuzen moesten in die tijd vluchtten. Een van die religieuzen was pater Paulus. Paulus, een enthousiaste bierbrouwer, wilde dat zijn bierrecept niet in handen van de Fransen terecht kwam. Tijdens het vluchten kon hij zijn oude, traditionele bierrecept nog net redden. Hij nam de benen en kwam niet toevallig terecht in Meer. Hij klopte aan bij de familie Sterkens en overhandigde zijn biernotities aan Frans Sterkens. De familie Sterkens had immers in die tijd al een goede en gerenommeerde brouwersnaam uitgebouwd. Frans voegde enkele eigen ingrediënten toe aan Paulus’ basisrecept en een nieuw, verfrissend, lekker bier was geboren. Frans gaf het nieuwe bier de naam “St. Paul”, uit respect en ter nagedachtenis van pater Paulus.

Ondertussen heeft Brouwerij Sterkens 5 verschillende soorten van St. Paul.

St. Paul Triple

De St. Paul Triple (7.6%) is een middelmatig tot zwaar tripel bier van hoge gisting en heeft een zachte, volmondige smaak in de mond. Het heeft een mooie gouden kleur met een mooie witte schuimkraag en een smaakvol en kruidig aroma van zuivere mout, dankzij de techniek van dryhopping. Deze tripel is een beetje zoet en fruitig en heeft een excellente nasmaak.

St. Paul Double

De St. Paul Double (6.9%) is een sterk, donker abdijbier met nagisting op de fles. Dankzij de dryhopping techniek, waarbij hop wordt toegevoegd na de gisting, heeft het een rijk en uitgesproken zoet aroma van gebrande mout. De volle rijke en complexe smaak is een combinatie van zoet en bitter. Bovendien heeft de Double een zachte, subtiele afdronk.

St. Paul Blond

De St. Paul Blond (5.3%) is een heerlijke frisse, blonde doordrinker met nagisting op de fles. Het heeft een mooie blonde kleur en een grote, witte schuimkraag. Dit blondje heeft dankzij de dryhopping techniek een aangenaam aroma en bevat het toetsen van citrus, peer en appel. Deze St. Paul is zacht, fruitig, gekruid en hoppig en heeft een droge nasmaak.

St. Paul Speciale

De St. Paul Speciale (5.5%) is het amberkleurige abdijbier van hoge gisting van Brouwerij Sterkens. Dit bier werd gebrouwen volgens de zogenaamde ‘purity law van 1516’. Dankzij de dryhopping techniek, waarbij hop wordt toegevoegd na de gisting, heeft het een zoet, fruitig aroma met toetsen van karamel en mout. De Speciale heeft een volle, zoete en licht bittere smaak.

St. Paul White

Deze St. Paul White (4.8%) is het nieuwe witbier van hoge gisting van Brouwerij Sterkens. Het heeft een prachtige lichte kleur met een perfecte schuimkraag. Met een gekruid aroma van tarwe, door de techniek van dryhopping, en opvallende toetsen van koriander en sinaasappel, is de St. Paul White een ongelofelijke dorstlesser. Dit sprankelend witbier is een licht en fris bier met een subtiele, maar zeer aangename nasmaak.

 

St. Paul Brouwerij Sterkens - Bierparadijs