Humulus

Humulus

Brouwerij van de maand: Dorpsbrouwerij Humulus

Deze maand zetten we graag Dorpsbrouwerij Humulus in de kijker.

De microbrouwerij werd opgestart in april 2011 naar aanleiding van de geplande feestelijkheden “800 jaar Arendonk”. Dirk Vissers was samen met zijn schoonvader al jarenlang amateurbrouwer. De Humulus mannen brouwen met een brouwinstallatie van 250 liter. Verder zijn er drie gist- en lagertanks van 750 liter elk. In november 2011 werd het eerste bier Arendonker Bruin op de markt gebracht. Bij de start van de feestelijkheden begin 2012 werd dit bier tot “officieel dorpsbier” uitgeroepen. Later in 2012 werd het tweede bier gelanceerd: Arendonker Tripel.

Sinds 2015 is de productie van de Arendonker-bieren overgenomen door Brouwerij Anders! in Halen. Dit onder toeziend oog van Dorpsbrouwerij Humulus. Sindsdien houdt de Dorpsbrouwerij zich bezig met het brouwen van gelegenheidsbieren, zoals de Vraai Plezante, naar aanleiding van het evenement ‘Vraai Plezant’, op de Voorheide. Een ander bier is de Pitbull ’88, verwijzend naar het alcoholpercentage (8,8%), en het oprichtingsjaar (1988) van de Arendonkse rugbyclub Pitbulls.

Arendonker Bruin
Arendonker Bruin wordt ambachtelijk gebrouwen en is een donker degustatiebier van hoge gisting met nagisting op de fles. De caramel- en roostermouten kleuren het bier diep donker bruin en dragen bij tot de typisch moutige en lichtjes geroosterde volle smaak. Bij het recept van dit bier liet de brouwmeester zich leiden door zijn persoonlijke smaak. Het is een karaktervol bier met een alcoholgehalte van 8.5 vol.%.

Arendonker Tripel
Arendonker Tripel is een blond degustatiebier van hoge gisting met nagisting op de fles. Arendonker tripel wordt ambachtelijk gebrouwen met oa Münchenermout en een delicate aromahop. Het blonde bier is typisch fruitig in het aroma en heeft een lichtjes bitterige afdronk. Het bier drinkt vlot weg, maar is daardoor ook wat verraderlijk. Het blijft tenslotte een tripelbier met een alcoholgehalte van 8 vol.%.

Vraai Plezante
Net zoals de Arendonker Bruin en de Arendonker Tripel, de vaste bieren in het assortiment brouwerij Humulus, is ook de Vraai Plezante een honderd procent ambachtelijke en natuurlijke gerstdrank. “Het bier heeft een roodkleurige gloed, maar zonder toevoeging van kleurstoffen of rood fruit”, benadrukt de artisanale dorpsbrouwer. “Wel heb ik karamelmout toegevoegd. Brouwers gebruiken meestal gewone pilsmout, die gedroogd wordt op zestig graden Celsius. Bij karamelmout is dat op honderd graden, waardoor het bier rood kleurt. Geen knalrood of roze, zoals bij Kriek, maar wel een natuurlijke kopertint. Ook de smaak is ook helemaal niet zoet of zuur, maar bitter en mild.”Gebrouwen in Arendonk voor voetbalclub KFC Vrij Arendonk.

Pitbull ’88
Pitbull ’88 is een ambachtelijk Belgisch blond bier van hoge gisting, met nagisting in de fles, ongefilterd. Pitbull ’88, verwijzend naar het alcoholpercentage (8,8%), en het oprichtingsjaar (1988) van de Arendonkse rugbyclub Pitbulls.

Brouwerij van de Maand - Bierparadijs - Dorpsbrouwerij Humulus

Dorpsbrouwerij Humulus - Brouwerij van de maand - Bierparadijs