Brouwerij Viven

Brouwerij Viven

Viven, the art of Belgian brewing

De eerste brouwerij die we in 2019 in de kijker plaatsen, is Brouwerij Viven uit Sijsele (West-Vlaanderen).

In 1999 werden de eerste Viven bieren gebrouwen onder de naam ‘Kapel van Viven’ en ‘Klooster van Viven’, die verwijzen naar de deelgemeente van Damme: Vivenkapelle. In 2003 nam brouwer en ondernemer Tony Traen het over. Een fonkelnieuwe look, een verbeterd recept voor het ‘Klooster van Viven’ en een nieuwe naam kwamen tot stand. ‘Kapel van Viven’ en ‘Klooster van Viven’ werden omgedoopt tot kortweg ‘Viven Blond‘ en ‘Viven Bruin‘.

Daarna kreeg Tony het idee om de Vlaamse brouwkunst ook toe te passen op niet-Vlaamse bieren. Samen met Dirk Naudts van de Proefbrouwerij ontwikkelde hij de veelbelovende recepten van de ‘Viven Ale, ‘Viven Porter‘, ‘Viven Imperial IPA‘ en ‘Viven Master IPA‘. Geen alledaagse bieren die toch elke bierkenner bekoren.

Kom jij de heerlijke bieren van Brouwerij Viven ontdekken in onze winkel?

Brouwerij Viven - Brouwerij van de Maand - Bierparadijs

VIVEN BLOND (6.1%)

Viven Blond is het unieke recept van zijn uitvinder Willy De Lobel. Viven Blond is een mooie begeleider van vele gerechten en slaatjes. Het is een echte dorstlesser. Viven Blond is een beetje zomer in je glas!

Smaak:
Hooiachtig, intenties van groene appeltjes. Notie van honing, boterachtig met accenten van perzik en passievruchten. Fruitig en mild gekruid, de hoppe en mout blijven lang in de afdronk.

VIVEN BRUIN (6.1%)
Viven Bruin is het vernieuwde recept. De mooie balans tussen mout en toetsen van zoethout verwennen uw smaakpapillen. Viven Bruin is tevens een goede maaltijdbegeleider.

Smaak:
Gebrande mouten en lekkere chocolade tinten, nuances van caramel en mokka. Zoete neus met toetsen van rijp fruit. De balans tussen bitter en zoet is goed bewaard. Een vleugje marsepein en de afwerking met het zoethout komt mooi in het smakenpalet.

VIVEN ALE (5%)
Viven Ale staat garant voor een smaakvol bier met een fruitige toets. De afdronk is behoorlijk lang en is toegankelijk voor het brede publiek. Viven Ale is een echt receptiebier.

Smaak:
Fruitige aroma’s van citrus en peren. Hoppig en licht-bitter. De Goldings hoppe doet mooi zijn werk om de balans tussen fruitig en bittere smaken mooi te doseren. Fruitige accenten van perzik en abrikoos.

VIVEN PORTER (7%)
Viven Porter is een tamelijk bitter porterbier, met mooie gerookte toetsen. Is voor de bierkenner een staaltje kracht in een bierglas. De finesse in de afdronk en de romige schuimkrans doen velen biertanden.

Smaak:
Gerookte noten met lichte likeuraroma’s. Een mooie mokkageur met toetsen van turf en leder. De gerookte mouten zijn prominent aanwezig, aangevuld met de sensatie van de Amerikaanse hoppe. Fondant chocolade die zorgt voor een echte smaaksensatie.

VIVEN IMPERIAL IPA (8%)
Viven Imperial IPA is afkomstig van de westkust van Amerika. Dit recept gekoppeld aan de Vlaamse brouwkunst heeft een schitterend resultaat. Het doet vele bierliefhebbers’ harten sneller slaan. Het is een bittere bonk met een prachtige balans van citrustoetsen en florale tinten. Een ware belevenis voor de zintuigen…

Smaak:
Stevig hoppig met citrusaccenten. Frutige neus met florale toetsen, doet denken aan een sparrenbos in de ochtendauw. Het smakenpalet is uitgebreid. De hoppe is prominent aanwezig. Het is aangenaam bitter, citrusachtig, vooral roze pompelmoes en ook harstinten.

VIVEN MASTER IPA (8%)
Deze heerlijke, frisse en volfruitige IPA is een postuum eerbetoon aan de graag geziene, gelijknamige grootvader van Viven-bezieler Tony. Zijn onvergetelijk karakter weerspiegelt perfect dat van de legendarisch volksfiguur dat “De Master” was.

Smaak:
Heerlijk uitgebalanceerde IPA met hop van over heel de wereld. De Merkur hoppe zorgt voor citrus en aardse tinten. De dry-hopping van de Nelson en Citra geven de Master IPA zijn heerlijk fruitig aroma en zijn aangename bitterheid.