Brasserie Dubuisson

Brasserie Dubuisson

Ontdek de oudste en meest authentieke Waalse brouwerij

De roots van Brasserie Dubuisson liggen ver in het verleden. Het is namelijk de oudste brouwerij van Wallonië.

Brasserie Dubuisson werd in 1769 opgericht door Joseph Leroy, voorvader aan moederszijde van de huidige eigenaar Hugues Dubuisson. Op de huidige locatie volgden 8 generaties brouwers elkaar in rechte lijn op. Ook vandaag is deze familiale brouwerij 100% onafhankelijk.

Deze maand zetten we enkele authentieke bieren van Brasserie Dubuisson in de kijker bij Bierparadijs.Brasserie Dubuisson - Brouwerij van de Maand - Bierparadijs

BUSH AMBRÉE (12%)
Werd in 1933 gelanceerd onder de naam “Bush Beer”. Het is één van de oudste Belgische speciaalbieren en het paradepaardje van Brasserie Dubuisson.

De Bush Ambrée is een gefilterd hogegistingsbier op basis van mout, hop, natuurlijke suiker, water uit de ondergrond van de brouwerij en de exclusieve huisgist die sinds 80 jaar wordt opgekweekt. Dit bier dankt zijn uitgesproken bitterzoete smaak, zijn malse structuur en zijn typische amberkleur aan de gebruikte karamelmout, de expertise en het geduld van de meesterbrouwer (4 tot 6 weken lagering). Door de hoge densiteit (aandeel mout) en de actieve huisgist, ontstaat één van de sterkste Belgische bieren met 12% alcoholvolume. De Bush Ambrée verteert licht en is een prima aperitief- en digestiefbier door de hoge verzadigingsgraad.

Zoals de naam het zegt is de Bush Ambrée een kristalhelder amberkleurig bier. In de neus verrassen sterke aroma’s van rijp fruit (banaan) met toetsen van cuberdon en vooral karamel, die men ook in de smaak waarneemt. Je proeft een volmondig bier met een bitterzoete smaak en wat zoethout in de afdronk.

BUSH BLONDE (10.5%)
In 1998 lanceerde Hugues Dubuisson een nieuwe Bush voor de liefhebbers van blond bier naar aanleiding van de 65e verjaardag van de Bush Ambrée, destijds gelanceerd door zijn grootvader Alfred.

De Bush Blonde was geboren. Dit gefilterde hogegistingsbier past in het rijtje van de Bush Ambrée en de Bush de Noël. Ook dit bier is de vrucht van dezelfde expertise en dezelfde huisgist. Toch heeft deze blonde een heel eigen persoonlijkheid. Door het gebruik van traditionele moutsoorten en de bekende Saazhop kleurt het bier helderblond en ontwikkelt zich een subtiel en tegelijk zeer evenwichtig aroma- en smakenpalet. Door de langdurige hergisting stijgt niet alleen het alcoholvolume tot 10,5% maar wordt het bier bovendien ook zeer licht verteerbaar.

De Bush Blonde heeft een goudblonde kleur. De uitgesproken aroma’s van gele vruchten (banaan, ananas) worden verrijkt met florale toetsen en impressies van citrus, vooral in de smaak. Het is een mals, lichtbitter bier met een evenwichtige smaak.

PÊCHE MEL BUSH (8.5%)
Waar het sterkste Belgisch bier en de smaak van de perzik in elkaar opgaan.

De Pêche Mel Bush ontstond als een populaire cocktail in studentenkringen. Vandaag is het een combinatie van de Bush Ambrée en een perzikbier. De Pêche Mel Bush wordt sinds 2009 gebrouwen door Brasserie Dubuisson, met evenveel zorg als de andere Bush bieren en volgens een oorspronkelijk recept op basis van natuurlijke perzikextracten. Dit is een aanrader voor liefhebbers van fruitbieren met karakter. De natuurlijke vruchtenaroma’s en –extracten zijn mooi in harmonie met de bitterheid van de Bush Ambrée. Zo ontstaat een volmondig en volmaakt evenwichtig bier.

De Pêche Mel Bush is een gefilterd hogegistingsbier met 8.5% alc.vol en zonder enige twijfel het sterkste Belgisch fruitbier. De Pêche Mel Bush is een mooi amberkleurig bier. De aroma’s verraden perziksap met een vleugje mango. Rijk aan vruchtenaroma’s (esters, banaan) die terugkeren in de smaak, met daarbij nog toetsen van karamel. Er is een zweempje zoet aanwezig dat nooit gaat overheersen. Dit lichtbittere bier drink je best zeer koel.

CUVÉE DES TROLLS (7%)
De Cuvée des Trolls ontstond in 2000 in de tanks van microbrouwerij “Le Brasse-Temps“, destijds in Louvain-la-Neuve opgezet door Brasserie Dubuisson. Het is een ongefilterd blond bier met een natuurlijke sluier.

Het bier bevat enkel gist, mout, hop, suiker en water en heeft 7% alcoholvolume. Na toevoeging van gedroogde sinaasappelschil tijdens het koken, ontwikkelt het bier zeer aangename fruitige aroma’s, mooi in harmonie met een fijne, volronde smaak.

De Cuvée des Trolls heeft een strogele kleur. De aroma’s variëren van fris wit en geel fruit met impressies van citrus (mandarijn) tot toetsen van honing in een rijk en complex palet. Het is een zeer evenwichtig, volmondig, nauwelijks bitter bier met voldoende body.

SURFINE (6.5%)
Met de Surfine laten wij een merk heropleven die ontstaan is uit het rijke verleden van Brasserie Dubuisson. Het gaat om een traditionele Saison, een typisch Henegouws streekproduct.

Gebrouwd met 3 verschillende mouten, 3 Belgische hopsoorten van kwaliteitskeur en gefermenteerd met 3 gistvariëteiten. De Surfine is een goudblond bier van 6,5% alcoholvolume. Het verfrissende bier verrast door de evenwichtige, lichtbittere smaak. Opvallend zijn de complexe, fruitige aroma’s waarbij citrus overheerst naast aroma’s van bloemen versterkt door impressies van kruiden en peper.

Bij een eerste degustatie eist het droogbittere karakter de aandacht op zonder evenwel te overheersen. In de afdronk is er een lichtzurige ondertoon waardoor het bier fris en licht verteerbaar is.

Brasserie Dubuisson - Brouwerij van de Maand - Bierparadijs